Accordions
Geen ras apart
Een zwerfkat is geen 'wilde kat', het is geen ras apart. Het is een gedumpte, achtergelaten huiskat of een nakomeling hiervan. Meestal zijn ze niet gecastreerd of gesteriliseerd.
Melden
Veroorzaken zwerfkatten overlast in jouw buurt? Loopt een zwerfkat al enkele dagen in jouw tuin? Laat het ons weten via
- https://lummen.smartloket.be/smartloket/melding-overlast,
- een e-bericht naar leefmilieu@lummen.be,
- het onthaal van het Administratief Centrum,
- 013 390 560.
Tracht steeds eerst na te vragen bij je buren of de kat niet hun huisdier is.
Je melding wordt doorgegeven aan de gemeentelijke kattenvanger. Er kan wel enige tijd tussen je melding en de effectieve vangst zitten, aangezien meldingen gegroepeerd worden behandeld.
Meld een ziek of gewond dier altijd. Wacht niet tot het te erg is en denk zeker niet "iemands anders zal het wel doen".
Vangen
Onze kattenvanger komt een kattenvriendelijke vangkooi met kattenvoer plaatsen. Aan de buren wordt op dat moment door de kattenvanger gevraagd geen eten buiten te zetten, anders komen de zwerfkatten niet eten in de vangkooi. Overduidelijke huiskatten laat onze kattenvanger onmiddellijk weer vrij. Verwilderde katten daarentegen vervoert hij in de vangkooi naar een dierenartspraktijk.
Daar castreert of steriliseert de dierenarts de gevangen zwerfkatten. Als het echt niet anders kan, zorgt hij voor een abortus of euthanasie. Na hun behandeling krijgen de zwerfkatten een knip of perforatie in het oor. Zo weet onze kattenvanger dat hij deze katten niet opnieuw moet vangen.
Ten slotte laat onze kattenvanger de behandelde zwerfkatten vrij op de plaats waar ze gevangen werden. Met die omgeving zijn ze immers vertrouwd en daar vinden ze sneller voldoende voedsel en schuilmogelijkheden. Kittens die tam gemaakt kunnen worden, gaan naar het asiel van Genk.
Het hele proces (enkel voor zwerfkatten!) wordt gedragen en betaald door de gemeente Lummen. Jaarlijks worden in Lummen ongeveer 120 zwerfkatten op deze manier gevangen, gesteriliseerd / gecastreerd. De gemeente werkt hierbij nauw samen met vrijwilligers, het dierenasiel van Genk en lokale dierenartsen.
Niet behandelen leidt tot zwerfkatten
Ongesteriliseerde en ongecastreerde huiskatten zorgen helaas steeds opnieuw voor ongewenste kittens, voor overvolle asielen en voor een toename van de zwerfkattenpopulatie.
Steriliseren of castreren verplicht
Het is wettelijk verplicht alle huiskatten te laten steriliseren of castreren (ten laatste als ze vijf maanden oud zijn), en te laten chippen en registreren. Deze verplichting geldt hoe dan ook altijd voor ze van baasje wisselen.
Valentijnsactie
Dit jaar neemt Lummen opnieuw deel aan de Valentijnsactie, om inwoners aan te moedigen hun katten te laten steriliseren of castreren door een korting aan te bieden.
Er kan vanaf 14 februari een kortingsbon aangevraagd worden aan de gemeente, bij de dienst leefmilieu. De kortingen bedragen 25,00 euro voor een sterilisatie en 15,00 euro voor een castratie. De bonnen kunnen tot half september bij een dierenarts in Limburg ingeruild worden.
Wettelijk verplicht
Het laten chippen en registreren van je kat is wettelijk verplicht. CatID is het officiële registratieplatform. Dit gebeurt volledig online, door een dierenarts. Het systeem maakt het mogelijk de gegevens van (huis)katten op het Belgische grondgebied centraal te verzamelen. Het geeft ook een beter overzicht van de kattenpopulatie, door ze te koppelen aan hun verantwoordelijken.
Ook het verhuizen of overlijden van je kat, dien je via dit systeem te melden.
Enkele voordelen
- Een chip kan niet kwijt geraken. Een halsbandje wel.
- Wanneer deze katten weglopen, is er een grotere kans ze terug te vinden.
- Het verdwijnen van je kat kan je melden via CatID.
- Een niet-gechipte kat die in een asiel terecht komt, wordt na een bepaald aantal dagen ter adoptie vrijgegeven.
Informatie
Heb je hierover vragen, dan kan je bij CatID terecht via 02 333 49 94 of info@catid.be.
Wettelijk verplicht
- Het laten steriliseren / castreren van je kat is wettelijk verplicht in België.
- Het kadert in de wetgeving rond de bescherming en het welzijn van dieren.
Leeftijd
- Best laat je de operatie uitvoeren voor de kat vijf maanden oud is. Het kan al vanaf de leeftijd van acht weken en een gewicht van een kilo.
- Kittens ondervinden minder last van de operatie en herstellen sneller.
- Bij kittens duurt de operatie gemiddeld minder lang.
- Het is absoluut niet nodig een kattin eerst een nestje te laten krijgen. Integendeel, dit valse idee ligt zelfs mee aan de basis van de kattenoverpopulatie.
Vruchtbaar
- Vanaf de leeftijd van vijf à zes maanden worden katten vruchtbaar.
- Een kattin kan tot drie nestjes per jaar krijgen, van telkens drie tot zes kittens. Dat betekent dat één kattin op vijf jaar tijd voor meer dan 5 000 nakomelingen kan zorgen.
- Ook eigenaars van een kater dienen hun verantwoordelijkheid te nemen, ook al worden zij niet geconfronteerd met ongewenste nestjes.
Voordelen voor de kat
- Ze hebben minder last van hun hormonen.
- Een kattin heeft minder kans op bijvoorbeeld baarmoederhalsontsteking en melkklierkanker. Katers zullen minder rondzwerven en vechten, zodat ze minder kans lopen op ongelukken en verwondingen.
- Doordat ze minder paren en vechten, hebben ze minder kans om een (seksueel) overdraagbare ziekte op te lopen.
- Katten leven gemiddeld langer.
- Je geeft asielkatten meer kans op een nieuwe thuis.
- Je bespaart katten heel wat zwerfkattenleed: honger, koude, ziekte, besmetting, verwonding ...
Voordelen voor de eigenaar
- Zonder sterilisatie / castratie vertonen katten onder invloed van hormonen vervelend gedrag: sproeien, rondzwerven, vechten, roekeloosheid, rusteloosheid, janken.
- Sterilisatie / castratie geeft katten rust. Ze worden huiselijker en gaan minder ver van huis.
- Doordat katten minder ver weg trekken en minder roekeloos zijn, verkleint de kans om aangereden te worden.
- De kans op verwondingen en ziektes verkleint, zodat je minder vaak naar de dierenarts moet.
- Je wordt niet opgezadeld met ongewenste nestjes.
- Je lievelingsdier leeft langer.
Voordelen voor de maatschappij
- Katten zouden zich anders razendsnel voortplanten. Zo ontstaat een kattenoverschot. Er zijn immers meer katten dan mensen die een kat willen.
- Zwerfkatten kunnen voor overlast zorgen: vuilniszakken open scheuren, uitwerpselen achter laten ...
- Het opvangen en verzorgen van asiel- en zwerfkatten kost handenvol geld en veel tijd.
- Zwerfkatten kunnen drager zijn van parasieten, zoals vlooien, mijten, schurft. Deze kunnen ze ook overdragen op de mens.